Brooklyn rowhouse 

For this rowhouse in Brooklyn’s Flatbush neighborhood, SJA transformed an outdated residence into a contemporary and abundantly daylit living space for a young family. Our client wanted an open floor plan, but the existing house was a labyrinth of closed-off spaces separated by walls. So we gut-renovated it, allowing light and movement to flow more freely throughout the shared and private areas of the house. We removed a load-bearing wall and interior partitions, replacing them with exposed steel beams. New full-height windows further brighten the space, as well as a new glass door that opens onto a newly designed terrace, connecting the interior space to a quaint backyard. The home’s second floor, which was designated as a tenant unit, was completely reconfigured and updated. To make the pre-existing inner room a legal bedroom an operable skylight was added and the narrow galley kitchen opened up to make a generous kitchen/living/dining space.  A washer-dryer was tucked in, maximizing amenities for a market rate 3-bedroom rental. SJA also dug out and finished the basement to provide additional space for storage and recreation, adding functional square footage to the home’s compact footprint.

Images by Ty Cole Photography