underground brownstone recreation

A Park Slope family wanted to create a new entertainment space and storage area in their cellar.

Given the difficulty of bringing construction materials down the narrow cellar stairway and hatch and the need to maintain access to the meters and utilities, we decided to wallpaper the space with narrow millwork panels. Some panels conceal the utilities while others open to closets, maximizing storage opportunities; the entertainment center is covered in walnut panels. The other panels, finished in white lacquer,  brighten the subterranean space.

One section of rubble wall was left exposed to highlight the original Brooklyn townhouse construction. A new tile floor was installed over the radiant heat and a wet bar and bathroom were added.

Images by Ty Cole Photography